Vinska klet Miloš: Nadgradnja sodobnega gostinsko-turističnega objekta za več bivalnega udobja na terasi

Vinska klet Miloš: Nadgradnja sodobnega gostinsko-turističnega objekta za več bivalnega udobja na terasi

V slikovitem kraju Ponikve na polotoku Pelješac se je družina Miloš soočila s posebnim izzivom: kako ustvariti vinsko klet, ki bi združevala več kot pol stoletja dolgo tradicijo pridelave ekoloških vin z zahtevami sodobnega obiskovalca – gosta, ki zahteva visok nivo udobja. Ključna želja naročnika je bila transformacija zgornje terase v bolj uporabno.  To pomeni, da je bilo treba ustvariti prostor, ki bi zagotavljal visok nivo bivalnega udobja brez pregrevanja, omogočal dovolj indirektne svetlobe brez bleščanja, prezračevanje, in bi bil prijetna za bivanje tudi v deževnih in vetrovnih dneh. Pri tem pa je bila želja investitorja, da mora biti rešitev vgrajena v obstoječo konstrukcijo.

 

Rešitev, ki bi v celoti zadostila vsem zahtevam naročnika, je bila nujna za nadaljnji uspeh turizma na tem ekološkem posestvu.

Preplet tradicije in sodobnosti

Nova stavba vinska kleti Miloš iz leta 2022 se razprostira na več kot 1000 kvadratnih metrih in je pravi arhitekturni biser, zgrajen v živi skali, kar omogoča idealne pogoje za dozorevanje vin. Notranji prostori so skrbno načrtovani in vključujejo tradicionalne in sodobne rešitve za učinkovito pridelavo in shranjevanje vina. Podobno pa je tudi zunanji videz vinske kleti sinergija lokalnega kamna in lesa in modernih arhitekturnih poudarkov iz jekla.

Pri zunanjih prostorih najbolj izstopa terasa v  drugem nadstropju, ki je namenjena podaljšku restavracije. Da bi gostje lahko uživali v degustacijah in čudovitem razgledu, je bila želja investitorja, da se obstoječi impozantni jekleni strukturi doda nadstrešek, ki bi služil zaščiti pred vročino in dežjem. Ta pa hkrati ne bi smel zmanjšati svetlobe, ki prehaja v notranje prostore. Druga želja naročnika pa je bila ta, da je nadstrešek nevpadljiv in se sklada z arhitekturo objekta. Močno sonce in močen veter sta faktorja, ki najbolj vplivata na ta objekt. Zato so odprte terase brez učinkovite zaščite pred soncem, ki pa mora biti stabilna tudi v močnem vetru, žal za tako lokacijo neuporabne. Tudi fiksni nadstreški ali platnena senčila ne zadostijo vsem postavljenim kriterijem, zato je družina Miloš dolgo iskala ustrezno rešitev.

Več kot le bioklimatska pergola

Za vinsko klet Miloš smo tako zasnovali in izdelali bioklimatsko pergolo, ki je zdaj lebdeče vpeta nad obstoječo konstrukcijo terase. Sledili smo oblikam obstoječe konstrukcije in vzporedno namestili 5 modulov, ki so videti kot eden, hkrati pa delujejo vsak zase in omogočajo še več kontrole pri ustvarjanju popolnega bivalnega udobja za goste.

Posebno pozornost smo namenili različnim višinam obstoječe podkonstrukcije in fiksaciji v steno. Zaradi odvodnjavanja je bilo potrebno ustvariti padec, zato stik pergole s steno ni pod kotom 90 stopinj, kot je to običajno. Elegantno rešitev, ki se ob pogledu navzgor sploh ne opazi, je pripravil naš inženirski tim, ki je poskrbel še za to, da kljub nestandardnemu stiku s steno pergola na tem mestu brezhibno tesni.

Montaža pergol na arhitekturno jekleno konstrukcijo je bil poseben izziv, ker tolerance konstrukcija niso bile v okvirih toleranc pergole. Zavoljo tega so naši inženirji najprej pripravili ustrezno in estetsko rešitev, izvedli načrte, ki jih je naročnik potrdil pred proizvodnjo.

Rešitev smo izvedli s posebnimi inox menjalnimi ploščami, vgrajenimi med jekleno konstrukcijo in pergolo, s katerimi smo uskladili medsebojne tolerance. Ta rešitev je dizajnirana tako, da prenese se udar vetra do150 km/h.

 

Pergola uporabnikom zagotavlja popolno kontrolo nad svetlobo in senco, vodotesnost strehe terase, optimalno osvetlitev in estetsko dovršeno rešitev v minimalistični bež barvi (RAL 1013 FS), ki se sklada z barvo celotne zgradbe.

Nova vinska klet Miloš ni le prostor za pridelavo vin, ampak tudi primer arhitekture in tehnoloških rešitev, ki združujejo tradicijo in inovacije. Projekt nadkritja zgornje terase prikazuje, kako lahko Soltec inovativne rešitve dopolnijo sodobno arhitekturo in povečajo funkcionalnost prostora. Stranka je prejela arhitekturno rešitev z visokim nivojem bivalnega udobja, brez pregrevanja, z dovolj indirektne svetlobe in brez bleščanja. Bioklimatska pergola je tako odprto teraso nadgradila v prijeten prostor, primeren za vse vremenske razmere.

 

» Izjemno smo zadovoljni. V živo je videti še bolje in res impresivno. Monterji so svoje delo opravili vrhunsko. Bilo je komplicirano, ampak so vse odlično naredili. Res smo navdušeni nad vsem skupaj. Hvala vam in celi ekipi za odlično opravljen posel. Res smo veseli, da smo imeli priložnost sodelovati z vami.«

Družina Miloš

Več o bioklimatskih pergolah

FAQ – pogosto zastavljena vprašanja

Glavni cilj je bil izboljšati zgornjo teraso tako, da zagotavlja visoko bivalno udobje brez pregrevanja, omogoča dovolj indirektne svetlobe brez bleščanja in ohranja prijetno vzdušje v vseh vremenskih razmerah, hkrati pa se brezhibno vključi v obstoječo strukturo.

Bioklimatska pergola omogoča optimalno kontrolo nad svetlobo in senco, nudi vodotesno zaščito in zagotavlja prezračevanje, kar naredi teraso uporabno in udobno v različnih vremenskih razmerah. Estetsko se vključuje v obstoječo arhitekturo.

Oblikovanje pergole in terase združuje tradicionalne materiale, kot sta lokalni kamen in les, z modernimi elementi iz jekla. Pergola sama je izdelana iz trpežnih, vremensko odpornih materialov in je zasnovana tako, da se brezhibno zlije z obstoječo strukturo.

Glavni izzivi so vključevali prilagajanje različnim višinam obstoječe podkonstrukcije, zagotavljanje pravilne odvodnjavanja z nestandardnim stenskim priključkom in usklajevanje pergole s tolerancami jeklene konstrukcije. Ti izzivi so bili premagani z inovativnimi inženirskimi rešitvami.

Pergola je zasnovana tako, da prenese hitrost vetra do 150 km/h, kar zagotavlja stabilnost in vzdržljivost v težkih vremenskih pogojih. Posebne inox plošče so bile uporabljene za integracijo pergole z obstoječo jekleno konstrukcijo, kar zagotavlja dodatno moč in odpornost.