Roloji V

Za zunanjo in notranjo uporabo.

Rolo V

Pri zunanji uporabi je valjček vgrajen v fasado. Za upravljanje so na voljo vodila iz ALU-profila ali vodila iz nerjavečega jekla. V zadnjih letih so še posebej priljubljeni valjčki z zadrgo. Gre za sistem, pri katerem je zapiralo ZIP privarjeno v tkanino in vodi material v pokrita vodila, in sicer po celotni višini. Sistem ZIP se obnese tudi pri velikih površinah in zagotavlja dodatno odpornost v vetru ali slabem vremenu. Z izbiro prave barve lahko senčila odlično vključite v svojo fasado.
Za notranjo uporabo se valjček najpogosteje uporablja brez vodil, zlasti pri senčenju velikih površin s pomočjo elektromotornega pogona.

Tehnične podrobnosti

Montaža

Roloje lahko namestite v strop ali na okensko polico. V zadnjem času se pojavljata trend in povpraševanje po vgradnji v stropni odtok, tako imenovani prostor 15 x 15 cm v stropu. Platna, ki se uporabljajo, so lahko navadna polprozorna, zaslonska ali zatemnitvena, ki se prav tako delijo na zunanja in notranja. Roloji so zelo primerni za javne prostore, saj skrbno izbran in kakovosten material z robustnim videzom senčila zagotavlja dolgo življenjsko dobo.

V primeru zunanje uporabe senčila je treba zaradi vetra poskrbeti za ustrezno vodenje platna, kar se izvede s 5-milimetrskim pletenim kablom iz nerjavečega jekla in končnicami, kjer se izvede zategovanje pletenega kabla. Kadar želimo kot senčilo uporabiti toplotno in zatemnitveno platno, nam dvojna roleta V omogoča namestitev obeh senčil na eno konzolo, ki ju običajno namestimo v kaseto 20 x 20 cm v strop. Upravljanje je lahko ročno ali z motorjem.

Pogon je lahko motor ali jermenica, ki je lahko fiksna ali odstranljiva. Navijalna cev je fi 50 ali 60 mm, odvisno od dimenzij. Teža cevi je fi 20. Jeklene konzole so lahko večje ali manjše ter z nosilci za masko ali brez njih.

Upravljanje z motornim pogonom

Običajno motor upravljamo s stikalom ali daljinskim upravljalnikom. Možne so tudi naslednje možnosti, pri katerih proizvajalec predloži elektro zasnove:

  • skupinsko upravljanje z glavnim stikalom in/ali posameznim stikalom
  • skupinsko upravljanje z glavnim stikalom in/ali individualno z daljinskim upravljalnikom
  • upravljanje v povezavi s senzorji, kot so: veter/sonce/čas/dež
  • upravljanje v povezavi z računalnikom (sistem “pametne hiše”)

Variante