Šumi

Pregled projekta Šumi

Zapuščina

Leta 1876 se je Josipina Schumi podala na sladek podvig in v skromni delavnici izdelovala umetelne sladkarije. Po pustošenju prve svetovne vojne je njeno dediščino nadaljeval gospod Dragutin Hribar, ki je tovarni vdihnil novo življenje, da si je kmalu prislužila sloves ene najboljših tovarn bonbonov v deželi.

Po burni drugi svetovni vojni se je za to stavbo začelo novo poglavje. Iz ruševin se je rodil slavni Šumi Pub. Pub je postal zatočišče svobodomiselnih umetnikov in intelektualcev, kraj, kjer so se srečevale ustvarjalne duše, med seboj delile ideje in uživale v družbi drug drugega. Tja so redno zahajali nekateri najuglednejši glasbeniki, novinarji in gledališčniki iz vse Slovenije.

Izzivi arhitekture

Center Šumi je danes odsev te bogate dediščine, vabilo, da postanete del njegovega naslednjega poglavja, kjer se sladki vonj preteklosti meša z ustvarjalno energijo sedanjosti.

Prve načrte za to novogradnjo je že leta 1996 izdelal znani arhitekt Boris Podrecca. Zgradba ima prepoznavna velika okna, posejana med betonskimi fasadnimi elementi. Da ne bi motili splošnega videza celotne stavbe, je bilo treba vgraditi zelo subtilna senčila za okna.

Soltec rešitev

Za toplotno in bivalno udobje smo izbrali subtilne roloje minimalističnega videza. Bistveni sestavni del rolojev je termofiberglas tkanina, ki zagotavlja več kot 90- odstotno zaščito pred pregrevanjem, hkrati pa ostaja prosojna in ne zastira pogleda na okolico.

V ta namen smo razvili 2 vrsti rolojev:

Roloji na zunanjih fasadah so tehnično zahtevni, saj se vgradijo med betonsko steno objekta in montažne betonske fasadne elemente. Zaradi različnih razdalj med stenami in fasadnimi paneli smo morali vse maske za vsako okno izdelati po meri. Roloji so izdelani v ZIP tehnologiji, kar pomeni, da je na blago privarjena zadrga, ki drsi po posebnem vodilu in drži blago napeto.

Roloji na atrijskih fasadah so minimalistični in vodeni z inox pletenicami, pritrjenimi direktno na aluminijasto fasado in služijo za vertikalno senčenje balkonov.